Price Action

Po3(Power of Three)

Po3(Power of Three) Konsepti: Kılavuz

Po3(Power of Three) Nedir?

Po3: Price Action temelli akıllı para(smart money) konseptidir. Sırasıyla 3 fazdan oluşur ve diğer bir deyişle; AMD diye de adlandırılabilir.

 

Bunlar;

  1. Akümülasyon Aşaması: Fiyat hareketinin herhangi bir yükseliş veya düşüş trendi olmaksızın, düşük hacimli ve düşük oranlı hareketiyle beraber, kendi içerisinde range oluşturarak, dar bir aralıkta yatay sıkışmasına denir.
  2. Manipülasyon Aşaması: Akıllı para, piyasa yapıcılar, hedge fonlar gibi büyük oyuncuların fiyatları istenen yönde hareket ettirmek için etkilerini kullandıkları aşamadır. Temelinde, perakende yatırımcıları oyun dışı bırakarak ve kendilerine de yük bindirmeyecek şekilde; fiyat hareketinde bir deviasyon alanı oluşturulur, bireysel traderlar stop edildikten sonra expansion(genişleme) bir hareketle fiyat alanı terkeder.
  3. Dağıtım Aşaması: Akıllı paranın(smart money) veya kurumsal(institutional) yatırımcıların pozisyonlarını sattıkları ve bunları perakende(retail) yatırımcılara dağıttıkları bir piyasa döngüsünün aşamasını ifade eder. Genellikle, uzun bir yükseliş trendinin ardından yapılır, çünkü akıllı para(smart money) piyasanın tersine döneceğine ve aşağı doğru hareket etmeye başlayacağına inanır.
Bearish Po3 Konsepti
bearish power of three konsepti
Bearish Po3
Bullish Po3 Konsepti
Bullish Power of Three
Bullish Po3

    Po3(Power of Three) Konsepti Nedir?

    Po3 konseptinin mantalitesi, birikim aşamasında büyük oyuncuların sessizce hisse satın alarak büyük bir pozisyon biriktirmeyi hedeflemesi ve manipülasyon aşamasıyla birlikte, küçük yatırımcıları oyun dışı bırakarak likiditeleri hedeflemesi. Fiyatı istenen yönde dağıtım evresine çekerek satış işlemlerini gerçekleştirirler ve bu şekilde kâr elde etmiş olurlar.

    Paper trading aracılığıyla almış olduğum işlemin canlı bir örneğini göstermek istiyorum. Burada dikkat çekmek istediğim asıl nokta aslında konseptlerden çok market yapısı içerisindeki fraktal yapıların nasıl sürekli tekrarlandığı.

    Po3 İşlem Stratejisi Örneği

    Chart üzerindeki 4 saatlik analiz örneğine göz atacak olursak eğer; mavi kutu ve kırmızı kutuların benzerlik oranının ne kadar yüksek olduğu ve büyük olan mavi kutunun içerisinde yer alan ve kendisini tekrarlayan kırmızı kutunun oluşturmuş olduğu fraktal yapı, sizce de dikkat çekmiyor mu ?
    Po3 (Power of Three) Live Paper Trading
    Po3 (Power of Three)

    Şahsen çok dikkatimi çekiyor… Hatta bu işlemi almadan önce hiçbir biase sahip değildim ve hiçbir analiz yapmamıştım. Sonuç 2. Büyük fraktalın tekrarı..

    Po3 (Power of Three) Canlı İşlem Örneği
    Po3 (Power of Three)
    Internal ve External olmak üzere; iki farklı fraktal örneği, alıştığınız zaman ne kadar basit geliyor değil mi?
    Po3 (Power of Three) Canlı İşlem Örneği
    Po3 (Power of Three)

       

      Aslında değil! Çünkü, biz sürekli bu tarz fraktal yapıları ezberlemeye çalışıp, işi tembelliğe vurarak her işlemde bunları ararsak, asıl amacımızdan sapmış oluruz. Unutmamalıyız ki, piyasa yapıcılar “manipülasyon” evresini oluşturarak kendilerine likidite havuzu oluştururlar.

      Elbette, bu tarz fraktal yapıların bir çok örneğinden bahsedebiliriz. Şu an söz etmiyecem fakat bu tarz konseptlerin temelinde manipülasyona çok açık olduğu ve bizi çok büyük bir yanılgıya sokarak asıl yapmak istediğimiz fiyatı okumak, anlamak ve bütünsel yaklaşma stratejisinden çok uzaklaştırabilir.

      Po3 konsepti avantaj ve dezavantajları;

      • Trader ve yatırımcıların piyasanın mevcut aşamasını belirlemesine yardımcı olur.
      • Büyük oyuncular tarafından manipüle işleminde farkındalık yaratır.
      • Yüksek olasılıklı işlem fırsatları belirlenebilir.
      • Piyasa yapısı ve fiyat hareketi hakkında daha iyi bir anlayış geliştirmesine neden olur.

      • Etkili bir şekilde kullanmayı öğrenmek için bolca tape reading yapılmalı, bu da zaman ve pratiklik gerektirir.
      • Kusursuz bir konsept değildir, dolayısıyla fiyat hareketini konseptler üzerinden yorumlamak yerine daha semantik ve holistik yaklaşmalıyız.

       

      Po3 Konsepti dikkat edilmesi gereken noktalar:

      • Po3 konseptini ararken, akümülasyon evresinin discount alanda gerçekleşmiş olması önemlidir.
      • Multi-time frame kullanarak genel trendi ve order flowun mevcut durumunu belirleyin.
      • Manipülasyon belirtilerine dikkat etmelisiniz, piyasada ani hacim artışları veya çok keskin fiyat hareketleri önemli
      • İşlemlerinizde mutlaka stop-loss kullanın, ani ve keskin fiyat hareketlerine maruz kalabilirsiniz.
      • Sabırlı olmanız ve kendinizi kontrol edebilmeniz en önemlisi, siz pozisyona gitmek yerine pozisyonunun ayağınıza gelmesini bekleyin.

      Sonuç: Genel olarak po3 vb. tipindeki konseptler market yapısını kavrayabilmemiz ve işleyiş akışını zihnimizde canlandırabilmemiz için bize yol gösterici yapılar olabilir. Fakat, konseptleri ezberlemek için değil katma değerindeki anlayışını kavrayıp, duruma göre aksiyon almak için yardımcı araç olmalıdır. Daha derinlemesine analiz edilip üzerine daha çok konuşulabilir fakat yeterli diye düşünüyorum. Eğer yeterli gelmediyse; ICT ‘nin AMD videosuna göz atabilirsiniz.

      Daha Fazla Göster

      Bir yanıt yazın

      E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

      Başa dön tuşu